stressz kezelés heavenUp

MIRE JÓ A STRESSZ?

  • 2018-02-22

A stressz az egyik leggyakrabban használt fogalom napjainkban.  Ez nyilván nem véletlen, hiszen tipikus 21. századi jelenség. Nézzük meg, mit is jelent pontosan? Mire jó a stressz?

Tudományos kutatása a magyar származású Selye János nevéhez fűződik, őt tekintik a mai napig a stressz elmélet atyjának. Az elmélet szerint, ha egy élő szervezetet valamilyen speciális inger ér, akkor arra meghatározott módon reagál, ami az egész testre és így az életre is hatással van.

Tudtad, hogy létezik jó és rossz stressz? A jó stressz az élet sója, ami izgalmasabbá teszi az életet. Ilyenkor tudjuk, hogy a feszült állapotnak belátható időn belül vége lesz, látjuk az utat és a megoldást. A rossz stressz viszont egy tartós negatív állapotot jelent, aminek a végét nem látjuk, a megoldást nem tudjuk.

Nézzük meg egy kicsit bővebben, hogy milyen események válthatják ki a stresszt!

Okozhatják traumatikus események, halálesetek, betegségek, tömegbalesetek. Különböző próbatételek és konfliktusok érhetnek a munkahelyeden, az iskolában vagy a közvetlen környezetedben, pl. egy vizsga helyzet, állástalanság, álláskeresés, munkahelyváltás, költözés. Ezek is állandó feszültséget okozhatnak. A legnehezebben talán a belső, önmagunkkal kapcsolatos konfliktusokat lehet beazonosítani. Ekkor a stressz okozta probléma megjelenhet az önállóság, az identitás, az önmagunkról alkotott elképzelések, a párkapcsolatok, az érzelmek, a gondolatok, valamint a vágyak és a valóság ellentétében.

Vajon a Te életedben mit jelent a stressz?

Felnőttként nehéz és kellemetlen azzal a felismeréssel szembesülni, hogy a viselkedésünk néha gyerekes és irracionális, és nem értjük önmagunkat és a problémáink okait. Valójában nem szeretünk önmagunkkal konfrontálódni, ezért rengeteg elhárító mechanizmus dolgozik bennünk, hogy a számunkra stresszes, negatívnak címkézett helyzeteket valahogy elkerüljük.  A szembenézéshez és a tartós változáshoz bátorság kell.

A legfrissebb kutatások bebizonyították, hogy sokan nem a stressz miatt lettek betegek vagy haltak meg, hanem attól a gondolattól, hogy azt hitték, a stressz megbetegít vagy halálos lehet. Ez egy döntő jelentőségű információ. Ugyanis arról van szó, hogy ha megvizsgáljuk az eddigi hitrendszereinket, ha átkeretezzük, megváltoztatjuk a stresszről alkotott elképzelésünket, az egész hozzáállásunk és az életünk is megváltozik. A rossz stressz úgy válhat jóvá az életünkben, ha felismerjük, hogy van megoldás, képesek vagyunk szembenézni, változni, változtatni.

Ezért ha felismerted magadban, hogy a stressz állandó, kellemetlen tünetekkel jelentkezik, vagy testi betegségeket okoz, akkor azt javaslom, minél gyorsabban keressük meg együtt a kiutat a stressz útvesztőjéből! Tudatossággal és hatékony módszerekkel az utadra kerülhetsz. Várlak személyes vagy online tanácsadásra, hogy gyorsabban és hatékonyabban gyógyulj, fejlődj! Jobban leszel! Még jobban!

Foglalj időpontot most!