Az önértékelés csapdája és csodája

  • 2018-06-14

Engem senki sem szeret. Semmit nem tudok jól csinálni. Egy szerencsétlen senki vagyok. Velem senki sem törődik. Ismerősek ezek a mondatok? Mikor és milyen helyzetben gondoltad ezt legutóbb magadról? Mindenkinek voltak, vannak mélypontjai, amikor egy-egy ilyet gondolat átfut az agyán. A kérdés az, hogy meddig marad ez a gondolat. Valóban csak átfut, vagy tartósan beférkőzik az életedbe és az irányítása alá von?  

Az ember legfontosabb jellemzője, hogy társas lény. Szeretetre, elfogadásra és elismerésre vágyik. Mindenki. A kapcsolatok határozzák meg a lelki életet, a tudatot, a gondolkodásmódot, és az így megalkotott világkép alapján hat vissza a körülötte lévő emberekre. A determináció kölcsönös, ez egy önmagát erősítő visszacsatolásos szabályozás. Így tehát az önértékelés alaptézise ez: A társas lét határozza meg a tudatot és a tudat határozza meg a társas létet. Vagyis nincs egyik a másik nélkül, folyamatos kölcsönhatásban vannak.

A mélyen a tudatalattiban megbújó hiedelmek önbeteljesítő jóslatként működtetnek, irányítanak.  Ezt azt jelenti, hogy amit gondolunk, hiszünk, jósolunk, amit elvárunk a másiktól, azt fogjuk kiprovokálni, és így aztán azt is fogjuk tapasztalni. Vagyis a saját magunkkal és másokkal kapcsolatos előfeltevést, (Engem senki sem szeret. Semmit nem tudok jól csinálni. Egy szerencsétlen senki vagyok. Velem senki sem törődik. ) beteljesítjük és így igazoljuk vissza az önértékelést. A hiedelmek előre meghatározzák az elkövetkező történések és interakciók folyamatát. Az önmagát beteljesítő jóslat végtelen csapda lehet: tudatunk, tudásmodelljeink teljesen meghatározzák és előállítják azt, amit valóságként tapasztalunk magunkról és másokról.

Kész sémák és feltételezések alapján alakítjuk ki a magunkhoz és másokhoz való viszonyulást. Skatulyázunk, címkézünk, sőt, előítéleteket állítunk fel. Ennek az a tudattalan és tudatos célja, hogy kezelni tudjuk a minket körülvevő világot. Az élet így érthetőbb, egyszerűbb és biztonságosabb lesz. De korántsem biztos, hogy boldogabb… Sőt! Valójában pont ezektől a sémáktól szeretnénk szabadulni, hiszen ezek okozzák a jelen problémákat, a boldogtalanságot. Szinte mindenkinél, kivétel nélkül a fel nem dolgozott, meg nem értett családi - és ezen keresztül a személyes minták, berögződések, hiedelmek okozzák a problémákat. És szinte mindenkinél, kivétel nélkül megtörténik a feloldódás, a megértés.  Mert valójában érezzük, hogy mély ellentmondás feszül a nyíltszívű, őszinte élet és a valóság között.

A társas kapcsolati és ezen keresztül a saját önértékelési problémáinktól való megszabadulás útja a viselkedési, gondolati és kötődési mintáink megértése és átírása. Így következhet be, hogy végre a helyünkre, az utunkra kerülünk, és boldog, autonóm felnőtté válunk. Abban a pillanatban, hogy elkezded szeretni, elfogadni és értékelni önmagad, a kapcsolataid is ezt fogják visszatükrözni neked. Ismerd meg, hogy benned milyen hiedelmek gátolják azt, hogy szeresd és értékeld magad! A ThetaHealing tökéletes eszköz a megoldáshoz, gyorsan és radikálisan fogod megtapasztalni a változást! Fordulj végre szeretettel és megértéssel magad felé és kezdd el élni a saját életet! Minden az első döntéssel és az első lépéssel kezdődik! Jobban leszel! Még jobban!

Foglalj időpontot most!